Vedonlyöntiennakot tuottaa Pivekunkku.comin voitollinen CSGO Vihjaaja vormulafani. Hänen ja muitten CSGO vihjeitä voit seurata Pivekunkusta. Voit myös vihjata siellä itse, kuun parhaat vihjaajat palkitaan sadoilla euroilla.
CS:GO-sirkuksen seuraava pysäkki on IEM Summer-turnaus, jonka kunniana on aloittaa tämän CS:GO-kalenterivuoden kesäsesonki. Vaikka IEM Summer ei välttämättä kuulu kaikkein laadukkaimpien ja arvostetuimpien valioturnausten joukkoon, turnauksessa tulee riittämään mielenkiintoa alusta loppuun asti. Tässä ennakossa otetaan katsaus turnauksen yleistietoihin, esitellään turnaukseen osallistuvat joukkueet ja lopuksi kootaan yhteen pieni turnausvetopaketti, joita voi halutessaan peesailla ja turnauksen aikana jännitellä.
IEM Summer – mistä on kyse?
IEM Summer on esports-jätti ESL:n järjestämä ja Intelin sponsoroima 16 joukkueen turnaus, joka pelataan aikavälillä 3.6-13.6 ja jossa palkintopottina on $250,000. Lisäksi turnaus on osa Intel Grand Slam -kiertuetta, jossa neljällä turnausvoitolla palkintona on $1,000,000 voittavalle joukkueelle. Turnausformaattina toimii ESL:n GSL-formaatti, jossa turnauksen avausottelut pelataan Bo1-otteluina ja kaikki muut ottelut pelataan Bo3-otteluinta lukuun ottamatta finaaliottelua, jossa pelataan paras viidestä- eli Bo5-formaatilla. IEM Summer pelataan edelleen online-ympäristössä. Pelit alkavat turnauksen avauspäivänä klo 13.00, muina alkusarjapäivänä klo 14.30 ja pudotuspeliviikonloppuna klo 17.45. Matseja voi seurata ESL:n Twitch-kanavilta.
Karttavalikoimassa tapahtuu muutos
IEM Summer- turnauksen ylivoimaisesti mielenkiintoisin tarinankerronnallinen ilmiö liittyy turnauksessa käytettävään karttavalikoimaan. CS:GO:n karttavalikoimassa on kilpailullisessa muodossa 7 pelattavaa karttaa ja karttavalikoima on pysynyt samana yli kaksi vuotta, mutta tähän tulee pitkästä aikaa muutos, kun edellisestä karttavalikoimasta poistuu Train ja tilalle tulee ensimmäistä kertaa Ancient. Kyseistä karttaa ei ole pelattu virallisissa kilpailullisissa peleissä vielä kertaakaan, joten IEM Summer -turnaus on ensimmäinen kerta, kun karttaa pelataan. Tämä muutos tulee aiheuttamaan jokaiselle joukkueelle päänvaivaa muun muassa karttaveton osalta, mutta ennakkoon on hyvin vaikea arvioida, miten muutos vaikuttaa joukkueiden välisiin voimasuhteisiin.
Joukkue-esittelyt
(joukkueen nimi, maailmanranking, kokoonpano)
Gambit #1 (Hobbit, sh1ro, Ax1Le, nafany, interz)
Vuoden 2021 ensimmäisen puolikkaan ehdoton komeetta on venäläisjoukkue Gambit, joka on noussut alkuvuoden aikana jokseenkin tuntemattomasta joukkueesta maailmanrankingin ykkösjoukkueeksi. Gambitin tarina on monilta osin hieno esimerkki siitä, mikä on mahdollista, kun joukkue on oikealla tavalla rakennettu ja joukkueen työmoraali on vankkumaton. Uunituore CIS-alueen RMR-turnauksen voittaja on edelleen loistavassa iskussa ja Gambitia voidaan ehdottomasti pitää yhtenä suurimmista ennakkosuosikeista tähän turnaukseen.
Sprout #31 (faveN, slaxz-, kressy, Spiidi, denis)
Saksalaisjoukkue Sprout lähtee jälleen metsästämään päänahkoja turnauksessa, jossa pudotuspeleihin pääsy vaikuttaa olevan liian kova pala joukkueelle. Sprout osallistui myös edellisviikkoina pelattuun Flashpoint 3 -turnaukseen, josta irtosi 11. sijoitus, mikä oli 16 joukkueen turnauksessa ihan kelpo suoritus. Realiteetit pitää kuitenkin todeta ja todennäköisesti myös tässä turnauksessa Sprout jää kiusaajan rooliin.
Vitality #12 (ZywOo, shox, apEX, misutaaa, Kyojin)
Ranskalaisten ylpeys eli Vitality on edelleen murrosvaiheessa oleva joukkue. Vitality joutuu nimittäin löytämään identiteettinsä uudestaan uusitun kokoonpanonsa myötä eikä matka ole kovin raikkaasti lähtenyt käyntiin. Viime vuoden kestomenestyjä jäi Flashpoint 3 -turnauksessa 7. sijalle, mikä on turnauksen tasoon nähden kohtalainen suoritus, muttei toisaalta luo sen paremmin uskoa siihen, että joukkueesta olisi menestymään tässäkään turnauksessa tähtipelaaja ZywOo:n parhaasta yrityksestä huolimatta.
Complexity #13 (blameF, k0nfig, jks, poizon, RUSH)
Complexity, lempinimeltään “Juggernautti”, on viime aikoina vaipunut omanlaiseen taantumistilaan. Viime vuonna turnausvoitonkin makuun päässyt joukkue on saanut tänä vuonna vain kädenlämpöisiä tuloksia aikaiseksi ja ilonaiheet ovat jääneet vähäisiksi. Complexity sijoittui Flashpoint 3 -turnauksessa vasta 10. sijalle, mikä on odotuksiin nähden pienoinen pettymys, vaikka suurimmalta katastrofilta joukkue välttyi. Complexity tarvitsee jonkinasteisen piristysruiskeen nykymenon parantamiseksi, mutta IEM Summer -turnauksessa ihmetekoja tuskin nähdään.
Astralis #5 (Magisk, dupreeh, Bubzkji, gla1ve, Xyp9x)
Tanskalaisjoukkue Astraliksen viime aikojen vauhdikkaista juonenkäänteistä tulikin jo ennen Flashpoint 3 -turnausta mainittua leijonanosa, mutta nyt legendaarisella joukkueella vaikuttaisi taas olevan työrauha. Astralis sijoittui edellä mainitussa turnauksessa 6:nneksi, mikä on nykyisen kokoonpanon odotuksiin nähden golf-termein par-tulos. Joukkueella vaikuttaisi olevan rakenne pikkuhiljaa kunnossa ja myös yksilövire vaikuttaisi ottaneen pienen parannusaskeleen siitä, mitä se oli alkuvuonna. Ehkei turnausvoittajaehdokkaiden joukkoon voida Astralista laskea tässä turnauksessa, mutta eiköhän pudotuspeleihin asti joukkue pysty yltämään.
FunPlus Phoenix #17 (Maden, STYKO, zehN, Farlig, emi)
FunPlus Phoenixin projekti nykyisessä muodossaan on lähtenyt käyntiin hitaasti, mutta varmasti. Joukkueella alkaa pikkuhiljaa olemaan mukava määrä virallisia otteluita plakkarissaan nykyisellä kokoonpanollaan. Flashpoint 3 -turnaukseen osallistunut FPX sijoittui turnauksessa 9. sijalle, mikä lienee ihan kelvollinen suoritus tähän vaiheeseen. Ajoittain varsin mallikasta CS:ää pelaava joukkue tarvitsee vielä aikaa ja virheiden korjaamista, jotta FPX:ää voitaisiin tämänkaltaisten turnausten kärkikahinoissa nähdä, mutta yksittäisiin jättiläisten kaatoihin joukkueella riittää potentiaali.
Extra Salt #18 (oSee, Sonic, FaNg, MarkE, JT)
Pohjois-Amerikan yksi viimeisimmistä mohikaaneista eli Extra Salt lähtee kokeilemaan onneaan Euroopan ja CIS:n eliittiä vastaan. Joukkue on rakennettu enimmäkseen entisen Cloud9:n ydinpelaajista ja nykyisessä muodossa Extra Salt onkin kohtalaisen tuore tapaus. Siinä missä maanosan kovimmat kilpakumppanit Liquid, FURIA ja Evil Geniuses ovat pelanneet alkuvuodesta enimmäkseen Euroopassa, Extra Salt on sillä välin valloittanut näiden joukkueiden jättämän tyhjiön ja lähestulkoon dominoinut Pohjois-Amerikan turnauksia. Pieni paluu maanpintaan tapahtui kuitenkin juuri päättyneessä RMR-turnauksessa, jossa Extra Salt sijoittui 5:nneksi. Joukkueen taso ei välttämättä näissä kekkereissä kovin pitkälle, mutta ainakin on hyvä nähdä, kuinka pitkälle Extra Salt on kehittynyt.
G2 #4 (NiKo, huNter-, AmaNEk, nexa, JaCKz)
G2 oli yksi omista ideajoukkueistani Flashpoint 3 -turnauksen ennakossa ja balkanilais-ranskalaisjoukkue olikin hyvin lähellä mennä päätyyn asti. Sijoitus oli lopulta 3:s, joten G2 jäi täpärästi finaalin ulkopuolelle. Joukkueen meno on ollut viime aikoina erittäin hyvää ja potentiaalin kääntäminen tuloksiksi on viimein alkanut realisoitumaan, mikä on oikein hyvä enne G2:n tulevaisuutta mielessä pitäen. Viimeinen askel on kuitenkin vielä ottamatta – olisiko IEM Summer -turnauksessa G2:n aika näyttää närhen munat?
Heroic #2 (cadiaN, TeSeS, stavn, sjuush, refresh)
Tanskan tämänhetkinen ykkösjoukkue Heroic lähtee jälleen jahtaamaan turnausvoittoa yhtenä suurimmista ennakkosuosikeista. Joukkue on ollut mainiossa lennossa viime aikoina, vaikka Flashpoint 3 -turnauksessa Heroic jäi 4:nneksi, mikä on joukkueen odotuksiin nähden ehkä pieni pettymys, muttei mikään maailmaa kaatava tulos. Kenties suurimmat menestyspaineet loistavat tässä turnauksessa poissaolollaan, mikä voi siivittää Heroicin tällä kertaa aivan päätyyn asti.
Imperial #109 (fer, SHOOWTIME, f4stzin, ckzao, zqkS)
Kuten joukkueen maailmanranking antaa osviittaa, brasilialainen Imperial taitaa joutua ottamaan turnauksen heittopussin roolin itselleen. Vaikka joukkueesta löytyy muun muassa legendaarinen Major-voittaja fer, Imperialin kokonaisvaltainen taso on valitettavasti liian alhainen näihin karkeloihin. Joukkue varmasti tekee parhaansa harvinaisessa näytönpaikassa, mutta ihmeitä pitää tapahtua, mikäli Imperial onnistuisi edes yhtä ottelua turnauksessa voittamaan.
Evil Geniuses #38 (Brehze, oBo, MICHU, CeRq, stanislaw)
Pohjois-Amerikan toinen edustaja Evil Geniuses on käynyt läpi kokoonpanomuutoksia tämän vuoden aikana, mutta tulokset ovat samanaikaisesti olleet alakuloisia. Alkuvuoden Euroopan reissu ei tuottanut toivottuja tuloksia, mutta pahin pohjanoteeraus tapahtui edellisviikon RMR-turnauksessa, jossa EG jäi rannalle voittamatta otteluakaan. Joitakin huhuja on pyörinyt joukkueen tulevaisuuteen liittyen, mikä ei kieltämättä herätä luottamusta tähän turnaukseen lähdettäessä, vaikka periaatteessa joukkueella on käytössään taitava ja tulivoimainen kokoonpano.
Spirit #14 (degster, mir, sdy, magixx, chopper)
Spirit kuuluu niihin lukuisiin CIS-alueen joukkueisiin, jotka ovat tämän vuoden puolella nousseet kansainvälisellä tasolla aivan kärkitaisteluun mukaan. Kovatasoisessa CIS RMR -turnauksessa Spirit sijoittui 4:nneksi ja matkan varrelle lukeutui muun muassa voitot Gambitia ja NaVi:a vastaan, mikä osoittaa joukkueen valtaisan potentiaalin silloin, kun joukkueella on hyvä päivä. Pelin ailahtelu on tosin Spiritin akilleen kantapää, mikä on estänyt joukkuetta nauttimasta parhaasta mahdollisesta menestyksestä, mutta mikäli kaikki menisi kerrankin nappiin, Spirit voi kuulua tämän turnauksen mustiin hevosiin.
NiP #10 (device, REZ, hampus, Plopski, ztr)
Ruotsalais-tanskalaisjoukkue NiP lunasti kovat odotukset jo ensimmäisessä nykykokoonpanolla pelaamassaan turnauksessa ja toi allekirjoittaneelle kotiin osuneen turnausvetokohteen etenemällä Flashpoint 3 -turnauksen finaaliin kertoimella 5.50. NiP:n matka kyseisessä turnauksessa oli kaikkea muuta kuin helppo, mutta tähtipelaaja devicen tuoma voittajamentaliteetti ja loistava yksilösuorittaminen siivitti joukkueen finaaliin, jossa tosin NiP joutui toteamaan Mousesportsin paremmakseen kolmen kartan taistelussa. Silti kyseessä oli erittäin lupaava debyyttiturnaus nykyiseltä kokoonpanolta ja nyt joukkueen pitää jatkaa samaa rataa ylläpitääkseen momentuminsa myös tähän turnaukseen.
OG #20 (mantuu, valde, flameZ, Aleksib, niko)
Suomalaispelaaja Aleksib:n kipparoima OG oli ennen Flashpoint 3- turnausta nousujohteisessa vireessä, mutta tähän tuli tyssäys kyseisessä turnauksessa joukkueen hävitessä molemmat ottelunsa ja jäädessä turnauksen jumboksi. Tämä ei missään nimessä kuvasta joukkueen todellista suorituskykyä, vaikka toki OG:n peli on keskimääräistä heikompaa. Nyt OG on kuitenkin palannut bootcampille, mikä viimeksi paransi joukkueen suoritustasoa roimasti ja odotettavissa on, että IEM Summer -turnauksessa OG pääsee näyttämään parempia otteita.
fnatic #29 (Brollan, Jackinho, KRIMZ, JW, Golden)
Ruotsalaisjoukkue fnatic on yksi CS-maailman tunnetuimmista nimistä, mutta juuri tällä hetkellä joukkueen meno on historiallisen tahmeaa. Flashpoint 3- turnauksessa fnatic pelasi kaksi ottelua, häviten molemmat ja voittamatta karttaakaan. On toki ilkeää yksilöidä joukkueesta alisuorittajia, mutta kun joukkueen pelaajista JW ja Golden olivat tilastoiltaan turnauksen kaksi selvästi heikointa pelaajaa, ei fnaticilta oikein voida odottaa menestystä. Joukkueessa varmasti paiskitaan lujasti töitä vastaavanlaisen katastrofin välttymiseksi ja nähtäväksi jää, pystyykö fnatic nousemaan mahdollisesti syvimmästä suostaan.
Virtus Pro #9 (Jame, YEKINDAR, buster, Qikert, SANJI)
Virtus Pro oli Gambitin, Spiritin ja NaVi:n ohella yksi niistä CIS-joukkueista, jotka ajoittain hallitsivat pelitapahtumia alkuvuodesta, mikä johti myös muutamiin menestystarinoihin yksittäisissä turnauksissa. Sen jälkeen Virtus Pro:n otteisiin on tullut jonkin verran ailahtelua, mutta kyseessä on edelleen vaarallinen joukkue, jolla on rutkasti potentiaalia edetä tässä turnauksessa vaikka finaaliin asti.
Turnausvedot tiskiin!
To Reach The Final
Gambit | 2.00 (bet365)
&
Region of Winner
CIS | 2.75 (bet365)
Ensimmäinen turnausvedot lyödään Gambitin ja CIS-alueen joukkueiden menestyksen puolesta, mikä tekee näistä kohteista osittain toisistaan riippuvaiset. Gambit on siis tämänhetkinen maailman ykkösjoukkue, joka lähtee kieltämättä tähän turnaukseen suurimpana voittajasuosikkina. Mikä erottaa Gambitin muista maailman kärkijoukkueista on heidän tasaisuus. Gambit on tänä vuonna yltänyt jokaisessa kolmessa tier 1 -tason turnauksessa finaaliin asti ja voittanut niistä yhden. Kun mukaan lasketaan myös alemman tason turnaukset, Gambit on ollut peräti viisi kertaa peräkkäin turnauksien finaaleissa ja voittanut yhteensä kaksi turnausta. Tämän tasaisuuden turvin Gambit on todennäköinen finalisti myös tässä turnauksessa, jota mielellään kahden kertoimella lähdetään lyömään.
Toisessa vedossa kysytään sitä, mistä maanosasta/alueesta turnauksen voittava joukkue on peräisin. Eurooppa on pitkään ollut CS:n laadukkain ja laajin alue, joka on tuottanut useita menestykseen yltäneitä joukkueita koko pelin historian aikana. Myös tässä turnauksessa on vahva eurooppalaisedustus ja kovimpiin menestyjäehdokkaisiin kuuluvat muun muassa Heroic, G2 ja Astralis. Mutta kuten joukkue-esittelyistä tuli todettua, CIS-joukkueet ovat tämän vuoden puolella aiheuttaneet vallankumouksen. CIS-joukkueiksi lasketaan tässä turnauksessa Gambit, Spirit ja Virtus Pro, joista jokaisella on realistinen mahdollisuus yltää vähintään pudotuspeleihin ja miksei vaikka turnauksen voittoonkin asti. Joukosta puuttuu ainoastaan NaVi, joka ei tähän turnaukseen osallistu. CIS-joukkue on voittanut tämän vuoden tähän asti pelatusta viidestä tier 1 -tason turnauksesta peräti neljästi – ainoa eurooppalaisen joukkue voitto tuli ESL Pro League -turnauksessa, jonka Heroic onnistui voittamaan. Muista maanosista ei sitten realistisesti olekaan tässä kohteessa haastajiksi, joten kohteen voittaja nähdään Euroopan ja CIS:n välillä. Tilastoja on vaikea osoittaa vääräksi ja tässä kohteessa onkin mainiota odotusarvoa CIS:n voitolle. Tämä kohde menee siis oikein siinä tapauksessa, että Gambit, Virtus Pro tai Spirit voittaa turnauksen.
Player Specials
Highest HLTV Rating 2.0
blameF (vs Magisk) | 1.72 (bet365)
&
Highest ADR
blameF (vs Magisk) | 1.80 (bet365)
&
Highest K/D
blameF (vs Magisk) | 1.72 (bet365)
Tarjolla on pitkästä aikaa myös pelaajien välisiä turnausvetoja, joita on pitkään kaivattu! Tässä kaksintaistelussa vertailussa on Complexity-pelaaja blameF ja Astralis-pelaaja Magisk. Ennen kohteiden läpikäymistä ja perusteluita esitellään lyhyesti pelaajat.
Complexity-pelaaja blameF on tanskalainen riflepelaaja. Hän on lisäksi joukkueessaan pelin sisäisen johtajan eli IGL-pelaajan roolissa. blameF on viime vuodesta lähtien kerryttänyt mainetta erinomaisena pelaajana, joka on yksi niistä harvoista pelaajista, jolla on erittäin hyvät yksilötilastot pelinjohtamisen ohella. Herra arvostettiin viime vuonna maailman 6:nneksi parhaaksi pelaajaksi HLTV-sivuston toimesta ja myös tänä vuonna blameF:n tilastot ovat loistavia joukkueen vaisusta menestyksestä huolimatta.
Astralis-pelaaja Magisk on niin ikään tanskalainen riflepelaaja, mutta hänet tunnetaan yleisesti ankkuripelaajan roolissa. Magiskin ura lähti nousukiitoon Astraliksen pääsemiseen jälkeen ja häneltä löytyykin muiden Astralis-pelaajien tapaan valtava määrä palkintoja nimissään. Magisk oli viime vuonna #11 paras pelaaja HLTV-sivuston rankingissa, mutta tämä vuosi on ollut hänelle tähän asti vaikea, vaikka pieniä ennusmerkkejä yksilövireen parantumisesta on ilmassa.
Kun tarkastellaan näiden kahden pelaajan tilastoja tämän vuoden puolelta, blameF on selvästi paremmat lukemat jokaisessa kolmessa kategoriassa. HLTV Rating 2.0 mittaa pelaajan lähes jokaista tilastoa ja antaa pelaajille keskiarvolukeman näistä tilastoista. ADR (Average Damage per Round) puolestaan mittaa sitä, kuinka paljon vahinkopisteitä pelaaja saa per kierros. Lopuksi pelaajien K/D-tilasto (Kill/Death Ratio) lasketaan jakamalla pelaajan tapot pelaajan kuolemilla. Tässä on näiden kahden pelaajan kyseiset tilastot vuodelta 2021.
HLTV Rating 2.0
blameF – 1.18, Magisk – 1.04
ADR
blameF – 81.6, Magisk – 71.4
K/D
blameF – 1.24, Magisk – 1.00
Kuten yllä olevista tilastoista käy ilmi, blameF:lla on jokaisessa kategoriassa paremmat tilastot kuin Magiskilla. Tämä on vielä kaiken lisäksi omituinen tilasto siihen nähden, että Magiskin Astralis on ollut parempi joukkue kuin blameF:n Complexity, joten pelkän joukkueen menestykseen tilastot eivät nojaa. Pelityyliltään blameF on toki enemmän itsekkäämpi kuin Magisk, mikä voi osittain selittää blameF:n paremmat tilastot. Loppujen lopulta on kuitenkin selvää, että blameF on ollut viime aikoina Magiskia parempi pelaaja ja uskon tämän jatkuvan myös tässä turnauksessa.
Nämä pelaajatilastot ovat jotakuinkin toisistaan riippuvaisia, muttei kuitenkaan kokonaan, joten on mahdollista, että yksi tilasto voi mennä yhden pelaajan nimiin ja toinen tilasto toiselle pelaajalle. Todennäköistä tämä ei kuitenkaan ole ja koska blameF:n tilastot ovat reilusti Magiskia parempia, uskalletaan tässä tapauksessa lyödä jokaista kolmea tilastoa blameF:n eduksi. Rohkenen väittää, että blameF on jokaisessa kohteessa vähintään 60% todennäköisyys olla kohteen voittaja ja tämäkin arvio on mielestäni hyvin suopea Magiskia kohtaan.
Näitä tilastoja voi seurata turnauksen aikana HLTV-sivuston Player Stats-välilehdeltä: https://www.hltv.org/stats/players?event=5219