Turnausennakot tuottaa Pivekunkku.comin voitollinen CSGO Vihjaaja vormulafani. Hänen ja muitten CSGO vihjeitä voit seurata Pivekunkusta. Voit myös vihjata siellä itse, kuun parhaat vihjaajat palkitaan sadoilla euroilla.
CS:GO-kalenterissa on vielä yksi päätepysäkki ennen kuukauden mittaista pelaajataukoa – eikä kyseessä ole mikä tahansa turnaus. IEM Cologne on yksi CS-kiertueen suosituimmista, kovatasoisimmista ja arvostetuimmista turnauksista, eikä tämä vuosi tuota sääntöön poikkeusta. Ennakossa pureudutaan tarkemmin turnauksen taustatietoihin sekä turnaukseen osallistuviin joukkueisiin ja tuttuun tapaan ennakon lopussa on muutamat turnausvedot.
IEM Cologne – mistä on kyse?
IEM Cologne – entiseltä nimeltään ESL One Cologne – on turnausjärjestäjä ESL:n järjestämä turnaus, joka pelataan kahdessa osassa aikavälillä 6.7-18.7 ja jossa palkintopottina on $972,000. Turnauksen ensimmäinen osa eli niin sanottu ”Play-In”-turnaus pelataan 6.7-7.7 16 joukkueen välillä, josta pääturnaukseen etenee 8 joukkuetta. Pääturnaus pelataan 8.7-18.7, johon osallistuu 8 Play-In -turnauksesta etenevää joukkuetta ja 8 automaattisesti turnaukseen osallistuvaa joukkuetta. Nämä 16 joukkuetta jaetaan kahteen alkusarjalohkoon. ESL:n GSL-formaattia käytetään läpi turnauksen. Play-In -turnauksen avausottelut pelataan Bo1-formaatilla, jonka jälkeen kaikki ottelut finaalia lukuun ottamatta pelataan normaalilla Bo3-formaatilla. Turnauksen finaali pelataan tuttuun tapaan Bo5-otteluna. IEM Cologne pelataan LAN-ympäristössä ilman liveyleisöä. Pelit alkavat Play-In -turnauksessa klo 13.00 ja pääturnauksen alkusarjavaiheessa matsit alkaa normaalisti klo 14.30. Turnauksen otteluita voi seurata ESL:n Twitch-kanavilta.
Paluu LAN-turnauksiin!
Korona mullisti maailmaa vuoden 2020 alkupuolella, mikä pakotti myös CS-turnausjärjestäjät uuteen tilanteeseen. Pelit ja turnauksen siirtyivät pakon saattamana online-ympäristöön viime vuoden maaliskuussa ja tilanne pysyi samana tähän päivämäärään asti. IEM Cologne on CS:n huipputasolla ensimmäinen turnaus noin puoleentoista vuoteen, kun joukkueet saapuvat saman katon alle eli LAN-ympäristöön pelaamaan turnauspelinsä. Toki paluu LAN-ympäristöön pitää tehdä varoen ja koronaturvallisuusohjeistuksia noudattaen, minkä vuoksi IEM Cologne -turnaus pelataan areenan sijasta hotellissa ja näin ollen liveyleisöä ei pääse paikan päälle seuraamaan otteluita.
Pelien palaaminen ”laneille” on näin pitkän tauon jälkeen uusi kokemus kaikille joukkueille. Voimasuhteet maailman eliitissä ovat muuttuneet hurjasti online-aikakaudella ja siksi tämä turnaus on erityisen tärkeä niille joukkueille, jotka eivät ole LAN-ympäristössä päässeet todistamaan taitonsa. Historiasta on esimerkkejä pelaajista ja joukkueista, jotka eivät ole kestäneet LAN-ympäristön tuomia haasteita. Samoin CS-historia tuntee esimerkkejä pelaajista ja joukkueista, jotka syttyvät parhaaseen iskuun juuri LAN-ympäristön luomassa painetilassa.
Joukkue-esittelyt
(joukkueen nimi, maailmanranking, kokoonpano)
Automaattisesti pääturnaukseen osallistuvat joukkueet
Gambit #1 (sh1ro, Hobbit, Ax1Le, nafany, interz)
Online-aikakauden kiistaton komeettajoukkue Gambit on yksi tämän turnauksen mielenkiintoisimmista joukkueista. Gambit on ollut tämän vuoden puolella uskomattoman tasainen ja yltänyt käytännössä jokaisen huipputurnauksen finaaliin. Kysymys kuuluukin, pystyykö nuorista ja kokemattomista pelaajista koostuva Gambit toistamaan suorituksensa LAN-ympäristössä. Hobbitia lukuun ottamatta kukaan Gambit-pelaaja ei ole pelannut urallaan huipputason LAN-turnauksessa, joten kyseessä on uusi haaste tämän hetken maailman parhaalle joukkueelle.
NaVi #2 (s1mple, electronic, B1T, Perfecto, Boombl4)
NaVi on yksi niistä harvoista huipputiimeistä, jotka pystyivät selviytymään online-aikakaudesta kunniakkaasti. Tähtipelaaja s1mple:n johdattama NaVi on jo monia vuosia ollut yksi CS-maailman tunnetuimmista joukkueista ja se on muutamilla kokoonpanoviilauksilla pystynyt saavuttamaan uusia korkeuksia, vaikka ailahtelevuus on edelleen joukkueen akilleen kantapää. NaVi on kuitenkin korona-aikaa edeltäneen aikakauden viimeisin turnausvoittaja vuoden 2020 IEM Katowice -turnauksesta, joten LAN-ympäristön ei pitäisi joukkueelle tuottaa ongelmia ja siksi NaVi lähtee turnaukseen yhtenä suurimmista ennakkosuosikeista.
G2 #3 (NiKo, huNter-, AmaNEk, nexa, JaCKz)
G2 on tehnyt online-aikakaudella lukuisia kokoonpanokokeiluja ja tulosten valossa nykyinen kokoonpano vaikuttaisi olevan joukkueen paras mahdollinen versio. G2 on tämän vuoden puolella tehnyt tasaista työtä jokaisessa osallistumassaan turnauksessa, mutta lopullinen palkinto on jäänyt aina saamatta. Joukkueella on sellainen kokoonpano, jolla voidaan haastaa tämän turnauksen voitosta ja sillä on terve määrä LAN-kokemusta, mutta ylittyykö se viimeinen este tälläkään kertaa?
Heroic #4 (TeSeS, cadiaN, stavn, sjuush, refrezh)
Tanskalaisjoukkue Heroic on arvaamaton villikortti tähän turnaukseen. Online-aikakaudella kansainväliseen eliittiin noussut joukkue on pystynyt jopa kovatasoisia turnauksia voittamaan, mutta ennen online-aikakautta Heroic ei menestystä nauttinut. Joukkueen kokenut IGL-pelaaja cadiaN ei toki pelkää uutta haastetta, mutta Heroicin kokoonpanossa on Gambitin tavoin monia nuoria ja suhteellisen kokemattomia pelaajia, jotka nousivat tähteyteen vasta online-ympäristössä. Näkyykö tämä sitten IEM Cologne -turnauksessa, siihen saadaan vastaus seuraavien viikkojen ajan.
Virtus Pro #6 (Jame, YEKINDAR, Qikert, buster, SANJI)
Virtus Pro on latvialaispelaaja YEKINDAR:in tulon myötä kasvanut kansainväliseksi huippujoukkueeksi. Erityisesti alkuvuodesta loistavia otteita esittänyt joukkue on ollut kuitenkin viime aikoina pienoisissa vaikeuksissa tuloskuntonsa kanssa, mikä herättää epäilykset joukkueen menestysmahdollisuuksista IEM Cologne -turnauksessa. Virtus Pro ei siis välttämättä lähde tähän turnaukseen voittajasuosikkina, mutta joukkuetta ei silti parane lähteä aliarvioimaan.
Astralis #8 (Magisk, dupreeh, Bubzkji, Xyp9x, gla1ve)
Mitä korkeammalle ne kiipeävät, sitä korkeammalta ne tippuvat. Tätä lorua voidaan jokseenkin sovitella entisen titaanijoukkue Astraliksen ylle. Joukkue on menettänyt online-aikakaudella statuksen maailman parhaana joukkueena ja hiljattain joukkueesta lähti myös pitkäaikainen tähtipelaaja device. Erään aikakauden loppu on siis jo tapahtunut Astraliksen leirissä eikä tulevaisuuden näkymät ole kovin lupaavat. Joidenkin huhujen mukaan muutoksia olisi tapahtumassa tämän turnauksen jälkeen, joten ollaanko jopa tilanteessa, jossa kaikkien aikojen parhaan CS-joukkueen tittelin saanut Astralis pelaa nykyisellä ydinkokoonpanollaan viimeistä turnaustaan? Ehkä paluu LAN-ympäristöön virkistää Astraliksen vielä uuteen nousuun, mutta vaikeaa se tulee olemaan.
Liquid #12 (EliGE, NAF, Stewie2K, FalleN, Grim)
Korona-aikakautta edeltänyttä vuotta osittain hallinnut Liquid joutui ymmärrettävästi hankalaan tilanteeseen pelien siirryttyä online-ympäristöön. Pohjois-Amerikan joukkueet eivät yksinkertaisesti tarjonneet Liquidille tarvittavaa haastetta ja harjoitusympäristöä ylläpitääkseen pelin tasoa Euroopan eliittijoukkueisiin nähden. Muutamien kokoonpanomuutosten myötä Liquid on pystynyt ainakin jollain tasolla pitämään päänsä veden pinnalla ja joukkue onkin varmasti yksi niistä joukkueista, joille LAN-peleihin palaaminen on tervetullut muutos. Näin nopealla aikataululla Liquid ei välttämättä vielä turnausvoitosta tappele, mutta se voi silti olla Liquidin joukkuelogon mukaisesti turnauksen musta hevonen.
FURIA #13 (KSCERATO, yuurih, arT, VINI, honda)
Pohjois-Amerikan toinen edustusjoukkue eli FURIA on aika lailla omanlaatuinen joukkue CS-skenessä. Brasilialaisjoukkueen aggressiivinen pelityyli on näissä karkeloissa lähes ainutlaatuinen pelitapa, joka johti etenkin viime vuonna useisiin turnausvoittoihin. Tämän vuoden puolella muutamat kokoonpano-ongelmat ja Euroopan reissut ovat kuitenkin hidastaneet FURIA:n kehityskäyrää eikä joukkue tunnu oikein vieläkään natsaavan yhtä hyvin yhteen kuin parhaina aikoinaan. Joukkueen menestystä on vaikea ennakoida, mutta ainakin FURIA:n pelien seuraaminen on aina viihdyttävää.
Play-In -turnaukseen osallistuvat joukkueet
NiP #5 (REZ, device, hampus, LNZ, Plopski)
Ruotsalaisjoukkue NiP on pitkästä aikaa kansainvälisellä tasolla varteenotettava joukkue. Menestys on karttanut yhtä CS:n legendaarisinta organisaatiota pitkään, mutta Astraliksen parhaan pelaajan eli devicen hankkiminen on osoitus siitä, että joukkue haluaa aidosti taistella turnausvoitoista. NiP ei välttämättä ole vielä parhaassa formissaan eikä takuita ole sille, että peli lähtisi heti rullaamaan LAN-ympäristössä, mutta potentiaalia joukkueesta löytyy, mitä ei voida millään tapaa väheksyä.
Mousesports #7 (ropz, frozen, Bymas, acoR, dexter)
Mousesports on mahdollisesti yksi yllättäjäehdokkaista tähän turnaukseen. Joukkue on käynyt online-aikakaudella monia ylä- ja alamäkiä, mutta Mousesportsin viimeaikainen vire kielii siitä, että joukkueelta voidaan odottaa vaikka kuuta taivaalta. Toki joukkueen päällä on edelleen kysymysmerkkejä eikä välttämättä Mousesports tule toistamaan parin kuukauden takaista Flashpoint-turnausvoittoa, mutta ihmettelyyn ei ole tarvetta, mikäli joukkue pystyisikin lyömään ennakkoon kovemmat joukkueet.
BIG #9 (XANTARES, syrsoN, tabseN, k1to, tiziaN)
Saksalaisjoukkue BIG nousi hetkellisesti online-aikakaudella maailman parhaaksi joukkueeksi, mutta kyseinen hetki oli lyhyt ja nykyään menestys on jäänyt laihaksi. BIG on kuitenkin edelleen perushyvä joukkue, joka voi parhaimmillaan lyödä melkein kenet tahansa. IEM Cologne on periaatteessa BIG:n kotiturnaus, joten panostus tähän turnaukseen on varmasti tapissaan, mutta nähtäväksi jää miten mahtaa paluu LAN-ympäristöön onnistua tältä kokoonpanolta.
Vitality #10 (ZywOo, misutaaa, shox, apEX, Kyojin)
Vitality oli yksi viime vuoden parhaimmista joukkueista, mikä oli jopa yllättävän hieno suoritus enimmäkseen kokeneista pelaajista koostuneelta joukkueelta. Tämä vuosi on kuitenkin ollut ranskalaisjoukkueelle haastava ja se päätti tehdä pienimuotoisen nuorennusleikkauksen. Viime aikoina Vitality onkin esittänyt elon merkkejä ja luonut pohjatyötä mahdollisesti kirkkaalle tulevaisuudelle. Toisaalta joukkueessa on nyt kaksi verrattain kokematonta pelaajaa, joiden taso LAN-ympäristössä on iso kysymysmerkki. Supertähti ZywOo tulee kantamaan jälleen joukkuettaan parhaansa mukaan, mutta tuskinpa vielä turnausvoittoon Vitalitylla on asiaa.
OG #11 (valde, Aleksib, niko, mantuu, flameZ)
Turnauksen ainoa suomalaisedustusta edustava joukkue OG oli yksi niistä joukkueista, jotka kärsivät jonkin verran pelien siirtymisestä online-ympäristöön. Aleksib:n johdattama joukkue on kuitenkin kokoonpanomuutosten myötä saanut viime aikoina uutta puhtia tekemiseensä ja nostanut osakkeitaan muutamassa edellisessä turnauksessa. Kuten varmasti monilla muillakin joukkueilla, IEM Cologne on merkitty paksulla tussilla OG:n kalenteriin, joten joukkueen pitää lunastaa odotukset etenemällä vähintään pääturnaukseen asti.
Complexity #14 (k0nfig, blameF, jks, poizon, RUSH)
Complexityn “juggernauttijoukkue” ei ole online-aikakaudella henkseleitään päässyt paukuttelemaan. Kovilla odotuksilla rakennettu joukkue on myös toki kärsinyt muun muassa AWP-pelaaja poizonin ranneleikkauksen aiheuttamista kokoonpanomuutoksista, mutta tämän vuoden puolella tekosyitä menestyksen puutteeseen ei ole ollut. Nyt pelien palatessa LAN:eille Complexity voi olla yksi suhteellisesti suurimmista nousijoista, joten heidän suorituksia tässä turnauksessa on pidettävä silmällä.
Spirit #15 (mir, degster, sdy, magixx, chopper)
Spirit nousi muiden CIS-joukkueiden tavoin kansainväliseen eliittiin tänä vuonna, mutta pelin ailahtelun takia Spirit ei ole päässyt ruusujen päällä tanssimaan. Parhaimmillaan joukkue pystyy päihittämään käytännössä kenet tahansa, mutta pahimmillaan tappiota voi tulla selvästi heikompitasoisia joukkueita vastaan. Myös pelien siirtyminen LAN-ympäristöön on oma kysymysmerkkinsä, sillä ennen online-aikakautta Spiritiä ei monesti nähty kansainvälisissä huipputurnauksissa.
Evil Geniuses #20 (oBo, MICHU, Brehze, CeRq, stanislaw)
Evil Geniusesin matka online-aikakaudella on ollut todellista vuoristorataa. Viime vuonna EG nousi loistavilla otteillaan maailman parhaimpien joukkueiden joukkoon hallitsemalla Pohjois-Amerikan turnauksia, mutta realiteetit ovat iskeneet päin kasvoja Euroopassa pelatuissa turnauksissa. Erityisesti tämä vuosi on ollut EG:lle hankala ja se aiheutti kokoonpano- ja valmennusmuutoksia joukkueen sisällä. Joitakin merkkejä paremmasta tulevaisuudesta nähtiin muutamassa edellisessä turnauksessa, mutta takuuvarmaa ei ole, että joukkue yltää Play-In -vaiheesta pääturnaukseen.
FaZe #35 (Twistzz, broky, rain, olofmeister, karrigan)
Pelkän nimiarvon perusteella on käsittämätöntä, että FaZe:n kaltainen jengi voi löytyä maailmanrankingista kolmenkymmenen parhaan joukkueen ulkopuolelta. FaZe on ollut online-aikakaudella todella heikko ja kokoonpano on käynyt läpi valtavan määrän muutoksia, mikä toisaalta kertoo joukkueen menestysnälästä, mutta myös organisaation heikosta toiminnasta. Nykyinen joukkue on kaikesta huolimatta paperilla erittäin lupaava ja sen pitäisi kaiken järjen mukaan tehdä selvä tasonnosto pelien palatessa LAN-ympäristöön.
LDLC #37 (Maka, hAdji, SIXER, Keoz, Lambert)
Ranskalaisjoukkue LDLC on kierrellyt jo pitkään alemman tason online-turnauksia vaihtelevalla menestyksellä. Joukkueessa on joitakin taitavia yksilöpelaajia eikä LDLC:n päälle voida heittopussin leimaa tarrata, mutta pääturnaukseen eteneminen vaatii joukkueelta huippuonnistumista.
Sprout #41 (faveN, slaxz-, kressy, Spiid, denis)
Sprout on saksalaisjoukkue, joka on niin ikään enimmäkseen pelaillut alemman tason pelejä eurooppalaisissa pikkuturnauksissa. Tämän vuoden Sprout on muutamaan otteeseen päässyt maistamaan kansainvälistä tasoa ja itse asiassa esittänyt ihan hyviä otteita, mutta IEM Cologne -turnaus on niin kovatasoinen, että Sproutilla tekee tiukkaa päästä pääturnaukseen.
TeamOne #45 (malbsMd, Maluk3, pesadelo, prt, xns)
TeamOne on eteläamerikkalainen joukkue, jonka tulokset omalta mantereeltaan ovat hyviä, mutta Euroopassa pelatessaan tasoero on käynyt selväksi. Ennakkoluuloton joukkue kuuluu kuitenkin pelaajamateriaaliltaan turnauksen heikoimpiin joukkueisiin, joten pääturnaukseen yltäminen vaatisi suuren ihmeen.
Renegades #50 (Sico, aliStair, INS, Hatz, malta)
Australian oma ylpeys Renegades on hallinnut oman maanosansa pelejä mielin määrin, mikä on johtanut muutamiin esiintymisiin kansainvälisen tason turnauksissa. Menestys on kuitenkin odotetusti jäänyt vähäiseksi, kun Renegades on asettunut Euroopan parhaita joukkueita vastaan. Ihmeitä ei voida odottaa tälläkään kertaa, vaikka periaatteessa joukkueen kokoonpanossa potentiaalia löytyy.
MIBR #54 (chelo, boltz, exit, yel, shz)
Brasilian ylivoimaisesti suosituin organisaatio MIBR on ollut aikamoisessa korpivaelluksessa online-aikakaudella. Legendaarinen Major-voittajista koostunut kokoonpano hajotettiin viime vuoden loppupuolella ja sen jälkeen MIBR on ollut uudelleenrakennusvaiheessa. Nykyinen kokoonpano ei ole päätähuimaava, vaikka se lienee nykyistä rankingiaan parempi joukkue. Pääturnaukseen yltäminen ei ole mahdoton tavoite, mutta joka tapauksessa hankala haaste.
Bad News Bears #58 (ptr, Swisher, Jonji, Spongey, Shakezullah)
Pohjois-Amerikasta ponnistava Bad News Bears on maanosalle tyypillinen sekajoukkue. Eri joukkueista saapuneet pelaajat löivät päänsä yhteen ja lähtivät hakemaan menestystä oman maanosansa peleistä. Bad News Bears on tässä tavoitteessa onnistunut, mutta joukkue on kieltämättä yksi tämän turnauksen heikoimmista joukkueista, jolla ei juuri ole toivoa edetä pääturnaukseen.
ViCi #N/A (JamYoung, Kaze, zhokiNg, aumaN, advent)
ViCi on turnauksen ainoa aasialainen joukkue. Aasian CS-skene on pitkään ollut todella pahoissa vaikeuksissa ja syystä tai toisesta Aasia ei ole luonut ainuttakaan huippujoukkuetta kansainväliselle tasolle. ViCi sattuu olemaan tällä hetkellä Aasian paras joukkue, mutta se ei välttämättä tarkoita mitään tässä turnauksessa. On ihan mielenkiintoista nähdä, mihin joukkue pystyy, mutta odotukset eivät todellakaan ole korkealla.
Muutama turnausveto kokeiluun!
Koska tämä turnaus on ensimmäinen LAN-turnaus pitkästä aikaan ja koska turnaus on kaksiosainen, turnausvetojen osalta kohdevalikoima on hyvin vähäinen. Siksi tähän turnaukseen ei voida täydellä luottamuksella lyödä monia turnausvetoja. Otetaan kuitenkin peleihin edes muutama voittajaveto.
To Win Outright
Gambit | 4.00 (bet365)
Kuten joukkue-esittelyssä käytiin läpi, Gambit on ollut tänä vuonna kestomenestyjä ja ansaitsee maailman ykkösjoukkueen statuksen. Sen pelissä on vähiten ailahtelua ja pelin aikana tapahtuvia selviä virheitä, mikä erottaa Gambitin muista kärkijoukkueista. Gambit on käytännössä jokaisessa osallistumassaan turnauksessa päässyt vähintään finaaliin asti ja voittanut myös siitä leijonanosan.
Ainoa kysymysmerkki joukkueen kohdalla onkin se, kuinka Gambit onnistuu sopeutumaan LAN-ympäristöön. Tilanne on kuitenkin kaikille enemmän tai vähemmän uusi ja Gambit on itse asiassa pelannut melkein kaikki tämän vuoden turnaukset saman rakennuksen alla, joten ainakin yhdessä pelaamisesta Gambitilla on hyvinkin kokemusta. Koska Gambit on tällä hetkellä pelillisesti niin vahva, heidän turnausvoittoaan uskalletaan lähteä kokeilemaan.
To Win Outright
NaVi | 5.50 (bet365)
NaVi on aivan yhtä ansaitusti asetettu kerroinasettelussa ennakkosuosikkien joukkoon. Joukkueella on viime ajoilta enimmäkseen hyviä tuloksia ja turnausvoitotkin ovat tulleet joukkueelle tutuksi. NaVi:lla on kokoonpanossaan hyvä sekoitus kokemusta ja nuoruuden intoa, minkä pitäisi luoda hyvät olosuhteet IEM Cologne -turnausta varten.
NaVi:n osalta suorituskykypiikki on ehkä kaikista maailman joukkueista korkeimmalla tasolla, kiitos supertähti s1mplen. NaVi:n suurin ongelma on pelin ailahtelevuus etenkin alkusarjapeleissä ja usein joukkue onkin joutunut pelaamaan turnauksissa pitkän kaavan kautta alemmassa lohkokaaviossa. Tämä on toisaalta hyvä luonteenpiirre, sillä NaVi pelaa lähes poikkeuksetta parhaiten silloin, kun se on selkä seinää vasten. Joukkueella on myös taipumus yltyä ajoittain hurjaan iskuun pudotuspeleissä ja parhaassa formissaan pelaavaa NaVi:a on äärimmäisen vaikea päihittää. Jos NaVi välttää suurimmat ongelmat alkusarjassa ja etenee pudotuspeleihin edes tyydyttävällä pelillä, sen voittomahdollisuudet ovat varsin hyvät ja mahdollistaa tämän kohteen pelaamisen.