CS:GO Turnausennakko – ESL Pro League Season 14 (16.8 – 12.9)

Turnausennakot tuottaa Pivekunkku.comin voitollinen CSGO Vihjaaja vormulafani. Hänen ja muitten CSGO vihjeitä voit seurata Pivekunkusta. Voit myös vihjata siellä itse, kuun parhaat vihjaajat palkitaan sadoilla euroilla.

Kesälomat on lusittu ja kilpailullinen CS:GO-syyskausi lähtee käyntiin perinteisellä ESL Pro League -turnauksella. Kyseessä on järjestäjäorganisaatio ESL:n yksi lippulaivoista, sillä EPL-sarjaa on pelattu jo 13 kautta ja nyt alkava kausi on siis 14. laatuaan. Tässä ennakossa tutustutaan turnauksen taustoihin ja pureudutaan lohkottain turnaukseen osallistuviin joukkueisiin ja voimasuhteisiin. Lopuksi laitetaan pää pantille muutaman turnausvedon muodossa.

ESL Pro League – mistä on kyse?

ESL Pro League eli EPL on ainutlaatuinen turnaus CS-kalenterissa ja formaattinsa vuoksi sitä on helpompi kutsua EPL-sarjaksi. Sarja pelataan vajaan kuukauden aikavälillä 16.8-12.9 ja sarjaan osallistuu peräti 24 joukkuetta, jotka on jaettu 4 alkulohkoon. Alkulohkossa pelataan muun muassa jääkiekon MM-kisoista tutulla Round Robin -formaatilla, eli jokainen joukkue pelaa alkulohkossaan kertaalleen jokaista lohkovastustajaa vastaan. Alkulohkojen voittajat etenevät suoraan turnauksen puolivälieriin, kun taas lohkokakkoset ja -kolmoset ottelevat paikoista puolivälieriin. Pudotuspelit pelataan tavalliseen tapaan. Kaikki lohko-ottelut ja pudotuspeliottelut finaalia lukuun ottamatta pelataan Bo3- eli paras kolmesta -formaatilla. EPL-sarja pelataan kokonaisuudessaan online-ympäristössä. Pelejä voi seurata tuttuun tapaan ESL:n Twitch-kanavalta. 

Kesätauko ohi – muuttuuko voimasuhteet?

ESL Pro League saa kunnian olla ensimmäinen ison mittakaavan turnaus kesätauon päätyttyä. Noin kuukauden mittainen tauko luonee useita epävarmuustekijöitä monien joukkueiden osalta. Jotkut joukkueet ovat tehneet kokoonpanomuutoksia tauon aikana ja EPL-sarja antaa heti hyvän näytönpaikan tällaisille joukkueille. Taukoa edeltäneet viretilat on resetoitu tauon aikana ja vaikka tietenkin vuoden aikaisemmilla tuloksilla on merkitystä tässäkin turnauksessa, yllättäjillä on EPL-sarjassa hyvä sauma saada syyskaudelle erinomainen alku. Valitettavasti EPL-sarjaa ei pystytty järjestämään alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti LAN-ympäristössä ja pelit jouduttiin siirtämään takaisin online-ympäristöön. Joukkueilla on toki tästä paljon kokemusta tältä vuodelta, mutta jotkut joukkueet ovat parempia online-peleissä kuin LAN-matseissa. 

Lohko- ja joukkue-esittelyt

Lohko A

Heroic (maailmanranking #8) oli kesätauon aikana otsikoissa huonojen asioiden takia. Joukkue irtisanoi entisen valmentajansa HUNDEN:in, jonka jälkeen paljastui se, että hän saattoi syyllistyä joukkueen taktiikkakirjan luvattomaan paljastamiseen, mikä johti käynnissä olevaan tutkintaan. Muilta osin Heroic on kuitenkin pysynyt kasassa ja tähän turnaukseen tanskalaisjoukkue pyrkii kääntämään kurssiaan parempaan suuntaan. 

Astralis (#4) sai ennen kesätaukoa onnistumisen alle IEM Cologne -turnauksesta, jolle joukkue hakee jatkoa syyskauden alkua ajatellen. Vieläkään täyttä tietoa joukkueen ja pelaajien pitkäaikaisesta tulevaisuudesta ei ole, vaikka IGL-pelaaja gla1ve:n allekirjoittama monivuotinen jatkosopimus tuonee työrauhan sekä itse pelaajalle että joukkueelle.

Vitality (#9) ei ole tähän asti niittänyt mainittavaa menestystä tänä vuonna, joten syyskaudella ranskalaisjoukkueen on osoitettava kuuluvansa maailman eliittiin. Tähtipelaaja ZywOo ei ole aivan edellisvuosien kaltaiseen loistoon yltänyt, joten erityisesti hänen suoritustasoon tulee kiinnittää huomiota loppuvuodesta, mikäli Vitality haluaa turnausvoitoista taistella. 

Spirit (#12) vakiinnutti alkuvuodesta paikkansa kansainvälisellä tasolla ja muun muassa mir:n ja degster:in tulivoiman avittamana joukkue on saavuttanut kovan potentiaalin. Epätasaisista otteista kärsinyt Spirit kuitenkin tarvitsee nimenomaan tasaisuutta otteisiinsa ja ehkäpä se on joukkueen suurin parannuskohde syyskaudelle. 

ENCE (#23) on pitkästä aikaa mukana huipputurnauksessa. Suomalaiskokoonpanostaan täksi vuodeksi luopunut joukkue on kansainvälisellä kokoonpanollaan kierrellyt alemman tason turnauksia kohtalaisen hyvällä menestyksellä ja nyt EPL-sarjassa ENCE:llä on erinomainen paikka osoittaa maailmalle, että se kuuluu kansainväliselle tasolle. 

Bad News Bears (#57) on Pohjois-Amerikan ESEA-sarjasta EPL-sarjaan ponnistanut joukkue, joka pääsi maistelemaan kansainvälistä tasoa jo ennen kesätaukoa IEM Cologne Play-In -karsintaturnauksessa. BNB on tosin yksi tämän turnauksen ennakkoon heikoimmista joukkueista, joten suuria ihmetekoja tältä jengiltä ei voida odottaa.

Lohko B

G2 (#3) on ollut yksi tämän vuoden parhaista joukkueista ja erityisesti joukkueen tasaisuus on ollut kiitettävällä tasolla. G2:n harmiksi NaVi ja Gambit ovat aina olleet lopullisen menestyksen esteenä ja loppuvuodesta G2:n tavoitteena on varmasti murtaa tämä kirous ja ottaa vihdoin pitkään hamuttu turnausvoitto. Jos joukkue onnistuu ylläpitämään kesätaukoa edeltäneen pelin tasonsa, tämä tavoite voi mahdollisesti täyttyä jo tässä turnauksessa.

Virtus.pro (#5) on ollut tänä vuonna ailahteleva, mutta parhaimmillaan loistava joukkue. On mielenkiintoista nähdä, minkälainen VP astelee pelipalvelimelle, kun pelit jatkuvat EPL-turnauksessa. Pahimmillaan jopa pudotuspeleistä karsiutuminen on realistinen skenaario, mutta toisaalta myös Virtus.pron lohkovoittoa ei voida laskea pois laskuista. Vain aika kertoo, miten joukkueen lopulta käy.

Complexity (#16) oli yksi niistä joukkueista, jotka tekivät kesätauon aikana pelaajamuutoksen. Joukkuetta alusta asti palvellut tukipelaaja RUSH sai lähteä ja hänen tilalleen Complexity hankki muun muassa Astraliksessa ja Cloud9:ssa pelanneen es3tag:in. Tulivoiman osalta muutos on positiivinen, mutta miten mahtaa roolitus onnistua? Tähän, ja moniin muihin kysymysmerkkeihin saadaan vastaus EPL-otteluissa.

OG (#14) teki alkuvuodesta pitkään kaivatut pelaajamuutokset ja pelasi nousujohteista kesäkautta, kunnes IEM Cologne -turnaus päättyi pannukakkuun ja kehitys tyssäsi väliaikaisesti seinään. Joukkueella on ollut kesätauon aikana aikaa nuolla haavojaan ja Aleksib:n johtaman tiimin otteita tullaan seuraamaan mielenkiinnolla tämän turnauksen aikana. 

forZe (#18) jäi alkuvuodesta CIS-joukkueiden vallankumouksen aikana taustalta seuraajaksi, mutta kenties forZe:lla on nyt mahdollisuus tehdä oma nousunsa kansainväliseen eliittiin. Taitoa joukkueessa riittää, mutta nämä karkelot ovat aina oma haasteensa. Yksittäisiin otteluvoittoihin forZe:n veto voi riittää, mutta pudotuspelit jäänee haaveeksi.

Sinners (#24) on tshekkiläisjoukkue, jota tähdittää AWP-konkaripelaaja oskar. Sinners on ahkeroinut tänä vuonna monissa alemman tason turnauksissa, mutta nyt kyseessä on tietääkseni ensimmäinen huipputason turnaus joukkueelle. Sinnersin pelaajamateriaali ei päätä huimaa, mutta ehkä hurmostilaan yltäessä joukkue voi muutamia yllätyksiä aiheuttaa.

Lohko C

Natus Vincere (#1) päätti kesäsesongin tyylillä voittamalla vuoden kovatasoisimman turnauksen eli IEM Cologne -turnauksen ennen kesätaukoa. NaVi:n kokonaisuus on tällä hetkellä hurjalla tasolla ja jos joukkue pelaa parhaalla tasollaan, sitä on lähes mahdoton päihittää. Takuita ei ole, että NaVi palaa kesätauolta ongelmitta, mutta silti joukkuetta on pidettävä turnauksen suurimpana voittajasuosikkina.

FaZe (#6) oli yksi alkuvuoden suurimmista pettymyksistä lukuisten heikkojen tulosten myötä, mutta jokseenkin odotetusti LAN-ympäristössä FaZe käänsi kurssinsa ja pelasi loistavasti IEM Cologne -turnauksessa. Nyt palataan kuitenkin tilapäisesti takaisin online-peleihin, joten on erittäin mielenkiintoista tietää, nouseeko FaZe:n ongelmat esiin vai onko pahimmat suot selätetty.

BIG (#10) teki odotetun peliliikkeen kesätauon aikana palaamalla saksankieliseen kokoonpanoon. Tämä tosin tarkoitti vain yhtä pelaajamuutosta, kun turkkilaispelaaja XANTARES poistui joukkueesta ja saksaa puhuva tanskalaispelaaja gade tulee täyttämään hänen saappaat. Muutos parantaa kommunikaatiota ja sitä myötä myös joukkuepeli parantunee ajan myötä, mutta minkälaiseen lentoon BIG yltää syyskaudella – se jää nähtäväksi. 

mousesports (#11) otti kesän aikana kehitysaskelia nykyisellä kokoonpanollaan ja nousi tilapäisesti maailman eliittijoukkueiden joukkoon, mutta IEM Cologne -turnaus osoitti, että mousesportsilla on töitä tehtävään. Siinä mielessä kesätauko tuli varmasti hyvään paikkaan ja EPL-turnaukseen joukkue lähtee mustana hevosena.

Evil Geniuses (#21) sai pestyä kasvonsa kesäsesongin aikana surkean alkuvuoden jälkeen, mutta vieläkin EG ei ole lähelläkään sitä tasoa, missä se muun muassa viime vuoden puolella parhaimmillaan esiintyi. EPL-turnauksessa joukkueen urakkaa hankaloittaa myös se, että joukkueen IGL-pelaaja stanislaw ei osallistu turnaukseen vaan häntä tuuraa pelaajat erittäin hyvin tunteva valmentaja daps. 

fnatic (#62) oli ehkä kesätauon suurin liikkuja pelaajamarkkinoilla. Umpisurkeaa vuotta pelannut ruotsalaisjoukkue päätti, että liika on liikaa ja antoi lähtöpassit sekä Goldenille että JW:lle. Tilalle fnatic hankki ALEX:in ja mezii:n. Nämä kaksi brittipelaajaa tuovat tullessaan myös rakennemuutoksen, sillä fnatic muuttuu näiden pelaajamuutosten myötä ruotsinkielisestä joukkueesta englantia puhuvaksi joukkueeksi. On ehkä sanomatta selvää, että fnatic on yksi EPL-turnauksen mielenkiintoisimmista joukkueista seurattavaksi, sillä nykyinen maailmanranking ei todellakaan vastaa joukkueen potentiaalia.

Lohko D

NiP (#7) oli monella tapaa yksi puhutuimmista joukkueista alkuvuoden aikana. Pöly on jo laskeutunut tähtipelaaja device:n sensaatiosiirron jälkeen, mikä on luonut NiP:stä paremman joukkueen, mutta toisaalta lisännyt menestyspaineita ja -tavoitteita. Vielä joukkue ei ole parhaimpaansa yltänyt ja kenties syyskaudella NiP tulee haastamaan turnausvoitoista.

Liquid (#13) on tietyllä tapaa jäänyt jumiin kehityskäyränsä suhteen. Euroopan ja Pohjois-Amerikan turnausten välillä jojoilu ei toki auta asiaa, mutta Liquidin pelaajamateriaalilla alkuvuoden kaltainen suhteellinen menestyksen puute kansainvälisistä turnauksista nostaa kulmakarvoja. Roolimuutokset ja valmentajamuutokset on tehty, joten työn tulos pitää alkaa pikkuhiljaa näkymään.

TeamOne (#50) eteni tähän turnaukseen ESEA-sarjan kautta ja eteläamerikkalainen joukkue on valitettavasti ennakkoon yksi turnauksen heikoimpia joukkueita. Kansainvälisellä tasolla TeamOne ei ole vieläkään pärjännyt ja vaikka heittopussista ei voida puhua, sen matka jäänee tälläkin kertaa lyhyeksi.

Entropiq (#17) on yksi niistä lukuisista CIS-alueen joukkueista, jotka nousivat online-aikakauden aikana kansainväliseen tietoisuuteen. Entropiq ei ole vielä kansainvälisessä huipputurnauksessa esiintynyt, mutta lupaavat tulokset alemman tason turnauksista tekevät joukkueesta mahdollisesti vaarallisen ja ikävän vastustajan.

Gambit (#2) hallitsi alkuvuotta mahtavilla otteillaan ja kesti todella kauan ennen kuin NaVi onnistui Gambitin sysäyttämään maailmanrankingin kärkipaikalta. Maailman eliittiin nousu todella pitkäjänteisen työn tuloksena on ollut yksi tämän vuoden positiivisimmista tarinoista eikä syitä taida olla sille, etteikö Gambit olisi yksi tämän turnauksen ennakkosuosikeista EPL-sarjassa. 

FURIA (#15) on tämän vuoden puolella kokeillut pelaaja- ja rakennemuutosten myötä pyrkinyt kokeilemaan uusia asioita, joiden menestysprosentti on tosin jäänyt vähäiseksi. Nyt joukkue on palannut brasilialaiseen kokoonpanoon ja kommunikaatioon portugalin kieleen. FURIA lähtee tähän turnaukseen aika arvaamattomana tiiminä, joten siltä voidaan odottaa kaikkea maan ja taivaan väliltä.

Turnausvedot testiin!

Kaikki allaolevat turnausvedot löytyvät vedonlyöntitoimisto bet365:n valikoimista.

Group Betting – Group B

G2 | 2.25

Kuten ylläolevista joukkue-esittelyistä käy ilmi, G2 lähtee omaan lohkoonsa korkeiten sijoitettuna joukkueena. B-lohkon muut joukkueet ovat Virtus.pro, Complexity, OG, forZe ja Sinners. Kyseessä on ennakkoon yksi tasaisimmista lohkoista, sillä G2:n jälkeen jäljellä olevat viisi joukkuetta voivat ottaa voittoja ristiin. Varsinaisia huippujoukkueita ei G2:n lisäksi ole, joten mielestäni pöytä on katettu G2:n lohkovoitolle. Voittojen mennessä ristiin lienee mahdollista, että yhdellä tappiollakin G2 voi voittaa lohkon.

G2:n menestystä alkulohkossa puoltaa ennen kaikkea se, että joukkueella on todella mainio rekordi pudotuspeleihin yltämisestä tältä vuodelta. G2 on usein hyvin hereillä alkusarjan peleissä eikä sille tuota ongelmia voittaa ennalta heikompia vastustajia. Tasaisuus on valttia tässä B-lohkossa ja ilman suurempia kipuja ja yllätyksiä G2:n pitäisi voittaa oma lohkonsa.

Player with the Highest Headshot Percentage

B1T (vs Twistzz) | 1.80

Tässä kohteessa vastakkain ovat NaVi:n B1T ja FaZe:n Twistzz. B1T on nuori tulokaspelaaja, joka on pelannut NaVi:ssa loistavasti ja vakiinnuttanut paikkansa kokoonpanossa. Twistzz on niin ikään saanut pelinsä kulkemaan FaZe:ssa, vaikka potentiaalia voisi olla vieläkin parempaan. Näitä kahta pelaajaa yhdistää yksi asia – korkea pääosumaprosentti, jota tässä kohteessa veikataan. B1T ja Twistzz ovat molemmat maailman parhaimpia riflepelaajia, joiden pääosumatarkkuus on aivan maailman kärkiluokkaa.

Tilastojen valossa kuitenkin B1T on lähes omassa luokassaan tässä tilastossa. B1T:n pääosumatarkkuus viimeiseltä kolmelta kuukaudelta on häkellyttävä 67.4%. Twistzz:in vastaava lukema samalta ajanjaksolta on kunnioitettava 63.6%. Myös pidemmällä ajanjaksolla B1T:n lukemat ovat korkeampia, joten omissa papereissani on selvää, että B1T on tämän kohteen selvä ennakkosuosikki. Kaikki joukkueet pelaavat tässä turnauksessa vähintään 10 karttaa, mikä on aivan riittävä otanta näiden tilastojen osalta. 

Player with the Lowest Death Per Round Rating

Twistzz (vs EliGE) | 1.72

Tässä kohteessa vastakkain ovat FaZe:n Twistzz ja Liquidin EliGE. Twistzz ja EliGE ovat entisiä joukkuekavereita ja kumpikin pelaaja kuuluu Pohjois-Amerikan parhaimpiin pelaajiin. Pelityyleissä on kuitenkin eroa ja nyt myös pelaajat pelaavat eri joukkueissa. Kohteessa veikataan pienimmän DPR-tilaston eli alimman kuolema/kierros-suhteen omaavaa pelaajaa. Twistzz on FaZe:ssa ajoittain ankkuripelaajan roolissa. Hän ei ole siis aina ensimmäisten pelaajien joukossa heittämässä henkeään ja tämä hieman passiivisempi pelityyli auttaa pitämään kuolematilastot alhaisena. EliGE puolestaan on aggressiivisempi riflepelaaja, joka pyrkii etsimään tappoja aktiivisesti ja mahdollisesti uhraamaan oman henkensä tarvittaessa. 

Twistzzin tilastolukema DPR-tilaston osalta viimeisen kolmen kuukauden ajalta on 0.63. EliGE:n vastaava lukema on 0.70. Pienempi lukema siis voittaa ja usein DPR-tilasto on sellainen, johon ei synny suurta varianssia, etenkin EPL-sarjan kaltaisessa turnauksessa. Näin ollen Twistzz on tässä kohteessa suuri ennakkosuosikki ja voittanee helpohkosti tämän tilaston EliGE:ä vastaan.

Player with the Lowest Death Per Round Rating

sh1ro (vs Jame) | 1.90

Tässä kohteessa vastakkain ovat Gambitin sh1ro ja Virtus.pron Jame. sh1ro ja Jame ovat molemmat omissa joukkueissaan AWP-pelaajia, mikä automaattisesti johtaa alhaisiin lukemiin DPR-tilastossa. Lisäksi kun otetaan huomioon molempien pelaajien passiiviset pelityylit ja taipumus säästää AWP-kiväärinsä tarpeen vaatiessa, sh1ron ja Jamen kuolematilastot kuuluvat maailman alhaisimpiin.

Tilastollisesti sh1ro kuolee hieman vähemmän kuin Jame. Kolmen edellisen kuukauden otannalta sh1ro:n DPR-tilasto näyttää lukemaa 0.51. Jamen lukema vastaavasti on 0.56. Ero ei ole valtava, mutta kuitenkin tarpeeksi suuri siihen, että normaaleissa olosuhteissa sh1ro on tämän kohteen ennakkosuosikki. 

Samankaltaisia

Suosituimmat